Historiek

775ste paardenjaarmarkt Kuringen

Paardenjaarmarkt Kuringen…een stuk traditie in een feestelijk kader, een bezoekje waard !

775 jaar geleden was er dankzij Arnold IV voor het eerst een paardenmarkt in Kuringen. De markt werd een traditie en jaarlijks op Sint-Gertrudis, “half mjàt” zakten duizenden mensen af naar het dorp om er te slenteren tussen de kilometerslange sliert paarden. Het spektakel van bieden en afbieden, kopen en verkopen van de paarden die opgesteld stonden van de Grote Baan tot aan de Herckenrodedreef trok toeschouwers van zelfs over de grenzen heen. Bezoekers kwamen niet enkel voor de paarden, maar ook voor de circusartiesten die op de markt hun kunstjes showden. Er waren destijds ook goochelaars, ijzerbrekers, messenwerpers, cowboys en liedjeszangers… In het midden van de vorige eeuw taande langzaam maar zeker de traditie. De paardenjaarmarkt werd nog gesierd door een handvol pony’s, ezels en afgeleiden zoals kippen en geiten. In 1979 echter startte dankzij enkele enthousiaste Kuringenaren de vernieuwde editie van deze ooit zo befaamde markt.

Dankzij hen vieren we in Kuringen achter de kerk op 18 maart 2017 de 775ste editie van de aloude Paardenjaarmarkt.

De paardenhandelaars met hun paarden vormen nog steeds het hart van de markt. In 2016 telde de markt meer dan 120 paarden die door hun eigenaars voor dag en dauw aan het touw gespannen werden. Ze wachten op geïnteresseerde kopers om dan met handgeklap hun paard van de hand te doen. Op het terrein hebben we dit jaar géén echte paardenshow geprogrammeerd, maar een Middeleeuws spektakel : “Paardenmarkt anno 1242” met héél wat verklede acteurs en hopelijk heel wat Kuringenaren die mee met ons terug in de tijd gaan en zich die dag uitdossen in de klederdracht van de Middeleeuwen.

Uiteraard zijn er ook in de marge heel wat mooie acts zoals : een vuurspuwer, een steltenloper, een jongleur, muzikanten, eeen hofnar, ridders en prinsessen…

Uiteraard zullen er enkele smeden staan en dat alles tussen 09.00 en 12.30 uur.

Bovendien zijn ook de jachthoornblazers St. Hubertus Nieuwenhagen weer van de partij. Op die manier blazen we deze 775ste editie feestelijk in. De paardenzegening en officiële opening door onze burgemeester wordt gecombineerd met een grootse Prinsessen en Prinsen Parade. Alle kinderen die in Kuringen naar school gaan, kregen via de school een mooie prentkaart. Die mogen ze inkleuren en naar de paardenmarkt brengen op zaterdag 18 maart omstreeks 09.40 uur. Daar worden deze prentkaarten in een urne gestoken… daar komt dan een héél bijzondere act … en worden tal van prijzen verloot.

Zo ook wordt er een “Kasteel weekend” verloot, onder de aanwezige deelnemers die een bon uit onze krant : “Het Graafschap Loon” knippen en  deponeren in de daartoe bestemde urne.

Trekking om 12.00 uur !

Meer info :

Bart Lambrecks, vz Paardenjaarmarkt Kuringen
+32/475/250317
info@paardenmarktkuringen.be
www.kuringen.com en bij de dienst Cultuur HASSELT, de Hoofdstad van de smaak