Historiek

40ste “moderne” paardenjaarmarkt Kuringen

Paardenjaarmarkt Kuringen…een stuk traditie in een feestelijk kader, een bezoekje waard !

777 jaar geleden was er dankzij Arnold IV voor het eerst een paardenmarkt in Kuringen. De markt werd een traditie en jaarlijks op Sint-Gertrudis, “half mjàt” zakten duizenden mensen af naar het dorp om er te slenteren tussen de kilometerslange sliert paarden. Het spektakel van bieden en afbieden, kopen en verkopen van de paarden die opgesteld stonden van de Grote Baan tot aan de Herckenrodedreef trok toeschouwers van zelfs over de grenzen heen. Bezoekers kwamen niet enkel voor de paarden, maar ook voor de circusartiesten die op de markt hun kunstjes showden. Er waren destijds ook goochelaars, ijzerbrekers, messenwerpers, cowboys en liedjeszangers… In het midden van de vorige eeuw taande langzaam maar zeker de traditie. De paardenjaarmarkt werd nog gesierd door een handvol pony’s, ezels en afgeleiden zoals kippen en geiten. In 1979 echter startte dankzij enkele enthousiaste Kuringenaren de vernieuwde editie van deze ooit zo befaamde markt.

Dankzij hen vieren we in Kuringen achter de kerk op 23 maart 2019 de 777ste editie van de aloude Paardenjaarmarkt. En vermits het cijfer 7 een gelukscijfer is wordt het dus deze 777ste keer een GELUKS-editie !

De paardenhandelaars met hun paarden vormen nog steeds het hart van de markt. In 2018 telde de markt meer dan 100 paarden die door hun eigenaars voor dag en dauw aan het touw gespannen werden. Ze wachten op geïnteresseerde kopers om dan met handgeklap hun paard van de hand te doen. Op het terrein hebben we dit jaar enkele echte paardenshows geprogrammeerd.

Uiteraard zijn er ook in de marge heel wat mooie acts zoals : aloude orgel partijen, een “Kop van Jut”, een hoefsmid, wellicht steltenlopers, jongleurs, muzikanten…

Bovendien zijn ook de jachthoornblazers St. Hubertus Nieuwenhagen weer van de partij. Op die manier blazen we deze 777ste editie feestelijk in. De paardenzegening en officiële opening door onze burgemeester zijn gepland rond 10.00 uur. Onze grote tekenwedstrijd (alle kinderen die in Kuringen naar school gaan, kregen via de school een mooie tekening om in te kleuren) zal ook weer de winnaars belonen met o.a. verloting van mooie waardenbons van JBC en dies meer…