Paardenjaarmarkt 18 maart 2017

De paardenjaarmarkt te Kuringen wordt dit jaar voor de 775 ste keer georganiseerd. Inderdaad, de eerste editie vond plaats in 1242. Het was toenmalig graaf Arnold IV die in 1240 het vrijheidscharter ondertekende en zodoende aan Kuringen stadsrechten toe kende. Waarom ? Kuringen lag langs de belangrijke heirbaan die liep van Hasselt naar Diest. Vanaf de 13 e eeuw werd het de hoofdplaats van het graafschap Loon. Het slot, het Prinsenhof, was een militaire burcht die dienst deed als verblijfplaats en rechtbank.

De eerste paardenmarkt vond ook plaats in de buurt van het Prinsenhof. Kunnen we ons daar nog iets bij voorstellen ? Weinig, want er is nagenoeg niets overgebleven in de mondelinge en schriftelijke overlevering.

Op 18 maart zal het plein voor het Prinsenhof weer worden omgetoverd tot een middeleeuws festijn. De ruiters van de Gulden Sporen zullen door diverse behendigheidsproeven met zwaard, speer en lans elkaar uitdagen tot riddergevechten met als climax het steekspel om te dingen naar de hand van de jonkvrouw. Het steekspel waarbij 2 ruiters elkaar tegemoet rijden met een lans in de hand, heeft de bedoeling de tegenstrever van zijn paard te duwen, het zal dan ook menig toeschouwer meer dan boeien. De ridders zullen bijgestaan worden door magiërs, hofnarren en vuurspuwers. Het optreden zal 2 keer vertoond worden tussen 10.00 en 12.00. (www.paardenmarktkuringen.be)

De kinderen van Kuringen zullen een bezoek krijgen van de “Graaf van Loon” die hen over het Middeleeuwse “Curange” zal vertellen. Elke klas zal uitgedaagd worden haar eigen wapenschild te ontwerpen, waarmee ze zullen pronken op de parade op 18 maart. Een parade van kinderen, verkleed als prins en prinses, vergezeld van de diverse Kuringse genootschappen, zo zullen we dit jaar plechtig de 775 ste paardenmarkt openen. Om 11.00 zal een onschuldige hand de ‘mooiste’ prinses en ‘dapperste’ prins kiezen uit het bont gezelschap. Een uurtje later verloot de organisatie trouwens onder alle aanwezigen, een weekendverblijf in een middeleeuws kasteel. Zo word je niet alleen dat weekend ondergedompeld in de Middeleeuwen, maar kan je later nog een keer genieten van de sfeer van welleer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.